2016-12-08

Nato test

Kuskilt jäi mulle kõrva ühe sõjardi tõdemus, et noored muutuvad järjest äpumaks ja nende hulk, kes puht füüsiliselt ei suuda teenistusse tulles NATO testi miinimumnõuetele vastavalt teha, üha suureneb.

Uudishimuliku inimesena pöördusin kohe internetiavarustesse uurima, mida kõnealune test ja selle miinimumnõuded endast siis kujutavad. Sain teada, et vaja on kahe minuti jooksul sooritada kätekõverdusi ja istesse tõuse nii palju kui jaksad ning lisaks joosta 3200 meetrit aja peale.

Iga ala annab 0-100 punkti ja selleks, et test edukalt läbida, tuleb koguda vähemalt 190 silma. Kui aga tahad kaitseliitu tööle asuda, siis ühest-kahest tugevusest ei piisa, vaja on kõigil üksikaladel teenida minimaalselt 60 punkti. Minusuguse 35-aastase mehehakatise puhul tähendab see:
- 33 kätekõverdust
- 34 istessetõusu
- jooksukiirust 5:36min/km kohta

Mina, kes ma end regulaarselt liigutan, vajan vaid kaht viimast ala miinimumi täissaamiseks ja ainus küsitavus on kätekõverdused. Aga kuigi mu käed on nõrgad, sest vedelesin gümnaasiumi jõusaali matil ja rääkisin anekdoote ajal, mil teised 100-kilose kangiga rinnalt surumisi vehkisid teha, siis no 33 kätekõverdust punnin ikka ära.

Ma ei arva, et terve mees peaks 10 kilti jooksma 40 minutiga, sest inimeste füsioloogilised eeldused on erinevad ja mõnele see ongi mission impossible, küll aga olen veendunud, et inimkeha vajab toimimiseks füüsilist koormust ja kui keegi neid NATO testi miinimunõudeid täita ei suuda, siis tuleb kärmelt midagi ette võtta.

Kõik ei pruugi lugeda või uskuda teaduskirjandust, mis pajatab sellest kuidas ürginimene liikus 15-20 kilti päevas raskel maastikul ja kuidas aju seniajani vajab normaalseks talituseks füüsilist aktiivsust, aga kui oled kogu aeg väsinud ja haige, siis proovi midagi muuta. Liiguta ennast rahulikult paar-kolm korda nädalas ja vaata, mis juba paari kuuga juhtub.

Meil kõigil muidugi võiks säärane kogemus olla kehalise kasvatuse tundidest kaasa antud, aga millegi pärast mäletame sellest ajast vaid veri ninast väljas jooksmist hinde saamiseks. Mingil arusaamatul põhjusel ei või kehalise tundides ka koduseid töid anda ja täna on olukord selline, kus gümnaasiumi astmes on nö liikumisõpetus vähendatud ühele päevale nädalas- mis harjumus saab niimoodi kujuneda?

Ühesõnaga, ei ole mõtet loota teistele. Kui on nälg, siis tuleb ikka ise külmikuni roomata. Ja kui füüsis on nii ära vajunud, et paar korrust trepil võtab hingeldama, siis tuleb hakata end liigutama, sest ega keegi teine peale ravimitööstuse ei rõõmusta, kui viiekümneselt insuldi või atakiga haiglasse kukud.


Kuna kätes jõudu napib, siis 57. kätekõverdusega juhtus nii

2 kommentaari:

  1. Tuli maks. ära kokkuvõttes?

    VastaKustuta
  2. Oh ei, need õnnetud 56 kätekõverdust andsid ju vaid 83 punkti.. Lisaks selgus, et ports kätekõverdusi polnud stiilipuhtad, nii et aus arv oleks veelgi väiksemaks jäänud.. Algselt oli mõte, et võiks kevadel testi uuesti teha ja siis kolme sotti üritada, aga olen vahepeal hakanud aru saama, et selleks tuleb jube palju vaeva näha ja ma ei ole kindel, et see mu kestvusaladele kasuks tuleb.. Head füüsilist vormi märkiv 250 punkti igatahes tuli ära ja võib-olla ei peagi kõiges maksimalist olema ;)

    VastaKustuta